Image
Wie mis jij met Kerstmis?
Sarah Jongejan Uitvaartbegeleiding. Een uitvaart begeleiden doe ik vanuit mijn hart met oprechte aandacht, tijd, rust, een luisterend oor en met ruimte voor eigen invulling door u.
43745
post-template-default,single,single-post,postid-43745,single-format-standard,cabin-core-1.0.2,unselectable,select-theme-ver-3.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Wie mis jij met Kerstmis?

Wie mis jij met Kerstmis?

De straten en huizen verlicht, bevroren meertjes met het dauw op de polderlandschappen, korte dagen en thuis onder een deken met een gl├╝hwein. De kerstdagen komen eraan. Een moment van samenzijn met je familie, vrienden en lekker eten. Maar voor jou zijn deze dagen in het jaar anders. Wie mis jij met Kerstmis?

Pijn, verdriet en een denken aan

De radio zet je zacht of zelfs uit want ‘The most wonderful time of the year’ voelt schrijnend, net als de commercials op de televisie. Je kijkt naar binnen bij gezinnen, waar de kerstboom prominent in de woonkamer staat en waar het wel knus en gezellig lijkt te zijn. Dit jaar gaat kerst gepaard met pijn, verdriet, eenzaamheid en een denken aan.


Herinneringen delen

Met Kerstmis jouw geliefde, je beste vriendin, je vader, je moeder, je opa, je oma of je kind missen is iets wat niemand begrijpen zal. Dat is jouw verdriet. Jouw pijn. De liefde die je voor hem of haar hebt, draag je nog altijd bij je. Je straalt wellicht van buitenaf om je sterk te houden, maar van binnen huil je. Je slaat het liefst de decembermaand over. Niemand kan dit van jou wegnemen, hoe graag je misschien ook zou willen. ‘Huilen mag, dat reinigt de ziel’, zegt mijn moeder altijd. De herinneringen, de pijn en het verdriet mag je delen. Het gaat niet om al die cadeaus onder de kerstboom of om het 6-gangen diner. Kerstmis draait om liefde, hoop en licht. Een knuffel, een schouder, naar elkaar luisteren en steun vinden bij een ander is zo ontzettend belangrijk en vooral in deze tijd van het jaar.


Jouw manier

Een kaars branden, een foto neerzetten, een wandeling maken, naar de begraafplaats/herdenkplaats van jouw naaste(n) of juist onder de wol kruipen. Niemand mag oordelen of wat je doet goed of niet goed is, zelfs niet als je beloofd hebt om een bepaalde traditie voort te zetten, maar je dit toch niet kan opbrengen. Doe waar je zelf behoefte aan hebt, ook als je naasten veel moeite hebben gedaan om jouw kerst aangenaam te maken en je toch besluit om thuis te blijven. Het is jouw manier om door de decembermaand te komen.


Wie mis jij met Kerstmis? Geef jezelf tijd

Als de liefste persoon in je leven wegvalt, zijn het de herinneringen die blijven.
Hoop en licht. Hopend dat je wel de de verlichte straten en de bevroren meren en de polderlandschappen met dauw ziet, hopend dat je door familie, vrienden of kennissen wordt omringd door warmte en hopend dat het volgend jaar met Kerstmis (weer) een stukje beter gaat! Nooit vergeten dat ik van je houd.

Wie mis jij met Kerstmis?

Nadine Stegerhoek
nadine@sarahjongejanuitvaartbegeleiding.nl


error: Content is protected !!