Image
Sarah Jongejan Uitvaartbegeleiding | Alphen a/d Rijn en omstreken
Sarah Jongejan Uitvaartbegeleiding. Een uitvaart begeleiden doe ik vanuit mijn hart met oprechte aandacht, tijd, rust, een luisterend oor en met ruimte voor eigen invulling door u.
42951
post-template-default,single,single-post,postid-42951,single-format-standard,cabin-core-1.0.2,unselectable,select-theme-ver-3.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Innovaties binnen de uitvaart

Innovaties binnen de uitvaart

Als uitvaartondernemer sta ik open voor het ontdekken van nieuwe technologie, trends en ontwikkelingen. Zo heb ik laatst, met mijn dochter, de aflevering Deepfake Therapy gekeken op NPO3. Onder begeleiding voeren nabestaanden een experimenteel, interactief videogesprek met hun overleden dierbaren.

De titel zegt het al, in de aflevering wordt gebruik gemaakt van Deepfake. Bij deepfakes worden oude filmpjes gebruikt met behulp van slimme algoritmes, waardoor je iemand iets kan laten zeggen. Deepfake wordt steeds vaker toegepast en is in opmars. Of deepfake daadwerkelijk gebruik gaat worden in de uitvaartbranche is een tweede.

Pien Gelijsteen tijdens Deepfake Therapy

Het doen lijken alsof een overleden dierbare nog leeft wordt wel al toegepast tijdens een dienst middels een hologram. Zo kan je familie en/of vrienden toespreken op je eigen uitvaart. “De hologrammen zijn vooral bedoeld voor mensen die weten dat ze niet meer lang te leven hebben”, zo vertelt Desmond Frencken van het bedrijf HEREweHOLO aan EditieNL. “Zij kunnen op deze manier een laatste boodschap verkondigen, iemand bedanken of iets vertellen wat ze niet eerder hebben gedaan.” De hologram is te zien in een witte kast van 2 meter hoog en is op ware grootte.

Een andere ontwikkeling binnen mijn vakgebied is duurzaamheid. Nabestaanden vragen steeds vaker naar de mogelijkheden voor humsueren, resomeren, cryomeren.

Het humuseren van het menselijk lichaam staat nog in de kinderschoenen. België experimenteert met composthoop in de open lucht waarin het lichaam ligt begraven onder een dikke laag houtsnippers en bladeren, vermengd met regenwater en klei. Deze laag bereikt in de kern een hitte van 60 tot 70 graden Celsius. De laag is ook luchtdicht, zodat het bijvoorbeeld geen dieren aantrekt. Binnen drie maanden is het lichaam afgebroken en vruchtbare compost geworden. Dit kunnen de nabestaanden meenemen om bijvoorbeeld een herinneringsboom te planten.

Resomeren, wordt ook wel vloeibaar begraven genoemd. Resomeren is een alternatief voor cremeren of begraven. In plaats van vuur wordt er gebruik gemaakt van water. De trommel waar uw overledene in ligt, wordt gevuld met heet water (180 graden Celsius) in combinatie met kaliumhydroxide. Na drie uur is het lichaam van uw dierbare zo broos geworden dat het als poeder vermaalt wordt. Dit is vergelijkbaar met de as na een crematie. Als nabestaande kunt u dit desgewenst bewaren in een urn. Niet oplosbare delen blijven ook geïsoleerd. Resomeren is een stuk minder belastend voor het milieu dan een begrafenis of crematie, volgens het onderzoek van TNO in 2014. 

Een ontwikkeling die nog gaande is en nu nog nergens wordt toegepast is cryomeren. De overledene wordt bevroren waarna hij/zij door kleine trillingen uiteenvalt tot organisch poeder. Hierna wordt de zogeheten poeder gedroogd en gezuiverd voor het uitstrooien of om te begraven.

Sarah Jongejan
info@sarahjongejanuitvaartbegeleiding.nl


error: Content is protected !!